Ieder mens heeft een uniek talent. De kunst is om het talent dat je hebt gekregen tot wasdom te brengen. Vergelijk het met een kastanje. Een kastanje heeft het potentieel in zich om tot een kastanjeboom uit te groeien. De kunst is om de juiste voedingsbodem te vinden.
Je leeft dus niet om iets te worden maar je leeft om uiteindelijk jezelf te worden met de ingrediënten die je hebt meegekregen.

Talent, gave, roeping

Zou jij ook iedere dag met plezier naar je werk willen gaan? Zou jij ook willen weten wat daar voor nodig is en waar jij het beste tot je recht komt? Bewust of onbewust zijn we allemaal met deze vragen bezig.
Tijdens je (werkzame) leven voel je de roep van binnenuit om een kastanjeboom te worden. Je kunt zelf beslissen of je hier gehoor aan geeft of niet. Weet jij wat je precies wil? Durf je gehoor te geven aan je roeping?  Of heb je het gevoel dat je vast zit?
Het wordt problematisch als je onder druk van je omgeving of door omstandigheden probeert om een palmboom te worden terwijl je geboren bent als een kastanje. Dan word je ziek weet ik uit eigen ervaring.

Ook jij hebt een uniek talent dat zich uit wil drukken in deze wereld.  Andere woorden die je kunt gebruiken zijn je gave of roeping. Je unieke talent heb je niet voor jezelf, je hebt het gekregen om een bijdrage te leveren aan je omgeving.

Niet WAT maar HOE
Je unieke talent gaat niet over WAT je allemaal kunt maar gaat over HOE jij op je eigenwijze manier de afgesproken doelen tot stand brengt. Jouw manier is zo uniek dat er geen 2e mens te vinden is die het op dezelfde manier kan als jij. Dat is een prachtig gegeven! Diversiteit wordt daarmee verrijkend in plaats van lastig.

Dat is een heel ander benadering dan gewoonlijk. Standaard is dat we teamleden zoeken die ervaring hebben met….. die al eerder…… en die vooral goed zijn in……
Lange lijsten met WAT je allemaal al kunt, weet of gedaan hebt en verwarrende lijsten met karaktereigenschappen. HOE wordt vrijwel altijd “for granted” genomen terwijl juist daar jouw unieke bijdrage zit.

Jouw unieke talent in 1 woord
In een 1 op 1 gesprek en een korte oefening “vangen” we jouw unieke talent in 1 woord. Jouw talentwoord geeft je houvast en richting en helpt je om gefundeerde keuzes te maken  in je werk en je leven. Maar, ik heb toch veel meer dan 1 talent hoor ik je denken?

Je hebt een lange waslijst met goede eigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden. Je talent verbindt deze lange lijst, het is de rode HOE draad die overal in terug is te vinden en die typisch JIJ zijn.

Teams en talent
Het is ook erg krachtig om de talenten van teamleden te benoemen en te kennen. Het mooiste is om de talenten in de teamverband vast te stellen. Teamleden leren van elkaar, bekrachtigen elkaar en ontwikkelen een neutrale taal waarin ze elkaar leren aanspreken. Dat versterkt de teamband en bevordert de creativiteit. Teamleden leren om taken te verdelen op basis van talent in plaats van formele overwegingen.

De kracht van Talent in 1 woord
Door zelf je talent te benoemen werk je van binnen naar buiten. Daardoor is  je talent volledig van jouw.  Dit in tegenstelling tot assessments die van buiten worden aangereikt, abstract zijn, en vaak niet gekoppeld aan feitelijke ervaringen.

Talent in 1 woord is gemakkelijk te onthouden en in te zetten in zelfbewustwording
Je eigen besef van je talent verdiept in de loop van de tijd. Je wordt steeds preciezer in het weten wat jouw bijdrage of de bijdrage van een ander is.
Je talent in 1 woord is niet gekoppeld aan je baan of rol, je neemt het altijd mee en geeft je een innerlijk houvast en zelfzekerheid.
Wil jij weten wat je unieke talent is of wil je de unieke talenten van jouw team benoemen? Neem dan hier contact op.


Aldo van Duivenboden

Aldo helpt professionals en teams te groeien en het potentieel dat ze bezitten te gebruiken om de wereld mooier te maken.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ieder mens heeft een uniek talent. De kunst is om het talent dat je hebt gekregen tot wasdom te brengen. Vergelijk het met een kastanje. Een kastanje heeft het potentieel in zich om tot een kastanjeboom uit te groeien. De kunst is om de juiste voedingsbodem te vinden. Je leeft dus niet om iets te worden maar je leeft om uiteindelijk jezelf te worden.

Talent, gave, roeping

Tijdens je werkzame leven voel je de roep van binnenuit om een kastanjeboom te worden. Je kunt zelf beslissen of je hier gehoor aan geeft of niet.  Het wordt problematisch als je onder druk van je omgeving probeert om een palmboom te worden terwijl je geboren bent als een kastanje. Dan word je ziek weet ik uit eigen ervaring. Ook jij hebt een uniek talent dat geleefd wil worden. Andere woorden die je hiervoor kunt gebruiken zijn je gave of roeping. Je talent heb je niet voor jezelf, je hebt het gekregen om een bijdrage te leveren aan je omgeving.

Niet WAT maar HOE

Je unieke talent gaat niet over WAT je allemaal kunt maar gaat over HOE jij op je eigenwijze manier de afgesproken doelen tot stand brengt. Jouw manier is zo uniek dat er geen 2e mens te vinden is die het op dezelfde manier kan als jij. Dat is een prachtig gegeven! Diversiteit wordt daarmee verrijkend in plaats van lastig.  Dat is een heel ander benadering dan gewoonlijk. Standaard is dat we teamleden zoeken die ervaring hebben met….. die al eerder…… en die vooral goed zijn in……

Lange lijsten met WAT je allemaal al kunt, weet of gedaan hebt en verwarrende lijsten met karaktereigenschappen. HOE wordt vrijwel altijd “for granted” genomen terwijl juist daar jouw unieke bijdrage zit.

Jouw unieke talent in 1 woord

In een 1 op 1 gesprek en een korte oefening “vangen”  we jouw unieke talent in 1 woord. Jouw talentwoord geeft je houvast en richting en helpt je om gefundeerde keuzes te maken  in je werk en je leven. Maar, ik heb toch veel meer dan 1 talent hoor ik je denken? Je hebt een lange waslijst met goede eigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden. Je talent verbindt deze lange lijst, het is de rode HOE draad die overal in terug is te vinden.

Teams en talent

Het is ook erg krachtig om de talenten van teamleden in de teamverband vast te stellen. Teamleden leren van elkaar, bekrachtigen elkaar en ontwikkelen een neutrale taal waarin ze elkaar leren aanspreken. Dat versterkt de teamband en bevordert de creativiteit. Teamleden leren om taken te verdelen op basis van talent.

De kracht van Talent in 1 woord

  • Het komt van binnen uit en is daarmee volledig van jouw zonder weerstand. Dit in tegenstelling tot assessments  die van buiten worden aangereikt, abstract zijn en niet gekoppeld aan feitelijke ervaringen.
  • Talent in 1 woord is gemakkelijk te onthouden en in te zetten in zelfbewustwording.
  • Je eigen besef van je talent verdiept in de loop van de tijd. Je wordt steeds preciezer in het weten wat jouw  bijdrage of de  bijdrage van een ander is.
  • Je talent in 1 woord is niet gekoppeld aan je baan of rol, je neemt het altijd mee.
  • Je talent in 1 woord geeft je een innerlijk houvast en zelfzekerheid.

Neem nu  contact op voor een afspraak

Categorieën:

Aldo van Duivenboden

Aldo helpt professionals en teams te groeien en het potentieel dat ze bezitten te gebruiken om de wereld mooier te maken.

Aldo van Duivenboden