Stel dat we vrij mogen dromen over het onderwijs dat we onze kinderen gunnen.

Welk verlangen heb jij als lerend mens? Wat zou jij je kinderen gunnen als ervaring in het onderwijs? Laten we stoppen met pleisters plakken in het onderwijssysteem dat al van pleisters aan elkaar hangt en ons verlangen als vertrekpunt nemen.

Het vraagt om lef om op basis van wenselijkheid, dus niet op basis van haalbaarheid, een geheel nieuw systeem te bedenken dat beter past bij de mensen van nu en de uitdagingen die ons en  toekomstige generaties te wachten staan. 

Dit zou ik mijn kinderen, collega’s en eigenlijk alle mensen gunnen:

  1. Uitval moet worden afgeschaft. Ieder kind is geslaagd en waardevol. Het onderwijs heeft de taak om ieder kind te begeleiden naar de plek waar het bloeit en bijdraagt.
  2. Ieder mens is uniek en mag zich ontwikkelen op een eigen tempo, in een eigen richting, in een eigen volgorde. Het systeem dient in plaats van dat het voorschrijft. 
  3. Assessments zijn gebaseerd op het spinnenweb van positief onderwijs waarbij naast kennis en vaardigheden gekeken wordt naar mentaal welbevinden, zelfsturing, impact, verbondenheid en kwaliteit van leven. Meervoudige waarde is het credo.
  4. Leren vindt overal plaats en niet alleen binnen de muren van de school en is een sociaal, interactief, multidisciplinair co-creatie proces.
  5. Leren en ontwikkelen is een grondrecht en levenslange ontwikkeling is de kern voor zingeving en geluk.
  6. Mensen komen tot bloei als ze een bijdragen aan de samenleving en het eigenbelang overstijgen.
  7. De kern in alle onderwijs is dat we mensen bewust maken van de kwetsbare ecologie waar we als mens onderdeel van zijn en de verantwoordelijkheid die we nemen om de ecologie te eren. 
  8. Alle systeemgrenzen worden opgeheven zodat leren echt individueel maatwerk wordt en vrij gekozen kan worden voor praktisch, theoretisch, dwars door de huidige domeingrenzen.
  9. Er mag altijd worden afgeweken van vooraf vastgestelde studieroutes en valideren/waarderen leeropbrengsten achteraf. Leren is een expeditie in plaats van een reis via vaste stations. Onderwijs is als als Lego en kan onbegrensd gestapeld  worden tot een eigen uniek bouwwerk. De huidige vereisten voor deskundigheid van vakmensen blijft, we valideren achteraf en waarderen op startbekwaamheid. 
  10. Onderwijs voorziet in coaching en purpose development op maat en organiseert lerende communities rondom vraagstukken, samen met professionals, onderzoeken, studenten.

Op deze manier leiden we mensen op met een besef dat ze een uniek en waardevol onderdeel zijn van het grote ecosysteem, daar bewust aan bijdragen, en daardoor tot gemeenschappelijke bloei komen. 

Dit soort grote systeemveranderingen duren jaren, maar er zijn vele voorbeelden van onderwijs in PO, VO en HO dat al werkt op basis van bovenstaande uitgangspunten. Dat zijn nu nog “randverschijnselen” die zijn geïnitieerd door liefhebbers en voorlopers. Nu is de tijd rijp om de nieuwe mainstream visie op de lange termijn te formuleren.  

Elk jaar dat de beslissing voor systeemverandering wordt uitgesteld is een verloren jaar.   

Zo zou een nieuw onderwijssysteem er uit kunnen zien.

Aldo van Duivenboden

Aldo helpt professionals en teams te groeien en het potentieel dat ze bezitten te gebruiken om de wereld mooier te maken.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aldo van Duivenboden