Het is bijna kerst. De tijd van het jaar waarin we samen met familie en vrienden stilstaan bij het afgelopen jaar en de zonnewende vieren omdat de dagen weer langer worden. De weg naar het licht, de weg die wij allemaal afleggen vanuit het donker is ingeslagen. Iedereen kent dat ook in zijn eigen leven waarin licht, het hoopvolle baken is in donkere tijden. We gedenken dus eigenlijk de hoop en het vertrouwen dat het licht weer de overhand krijgt en dat de donkere dagen zijn geteld.   Zijn de donkere dagen geteld? Zijn we op weg naar het licht? Soms zakt de moed me in de schoenen. De opwarming van de aarde, het aanhoudende egocentrisme, de willoosheid van de politiek om er iets aan te doen.

Gelukkig zie ik steeds meer licht dat als een baken aan de horizon schijnt. Mijn hoop is gevestigd op individuele, dappere mensen die ontwaken uit de ego-slaap, in actie komen en de stap maken van ego naar eco.

Jij bent het verschil

Individuele mensen maken het verschil, niet de overheden, instituten, bedrijven of politieke partijen. Er moet altijd eerst een leider, een gewoon mens zoals jij en ik opstaan, die zijn versie van “I have a dream” uitspreekt. Vervolgens kunnen anderen de het nieuwe pad gaan banen zodat bedrijven, instanties, teams, politieke partijen de visie van de leider gaan uitdragen. Martin Luther King is zijn quest niet begonnen als woordvoerder van de kerk nadat het management zijn visie had goedgekeurd. Hij begon omdat hij zich geroepen voelde en het lef had om zijn gedurfde boodschap van de kansel te roepen. Zijn boodschap was authentiek en dat kon iedereen horen en voelen. Hij was niet bang en had alles over voor zijn strijd voor gerechtigheid.

Lef om te leven

Hoeveel lef en liefde moet je in deze tijd hebben om je standpunt van het podium te roepen zonder eerst uitdrukkelijk toestemming te hebben van de leiding, het establishment? 

Hoeveel lef heb ik zelf?  Ik wens dat individuele mensen die deel uitmaken van organisaties, families, teams, partijen, bedrijven, plezier hebben in hun werk, tot volle bloei komen en zich niet laten knechten door de regels van het establishment. Ik gun iedereen het lef om zelf de regie te nemen. Niet voor de eigen glorie maar voor de glorie van het grotere belang dat je dient als mens. Hier vind je de verbeelding van mijn missie.

De donkere weg naar het licht

Ik word ziek van bedrijven, aandeelhouders, ondernemers die streven naar winstmaximalisatie, die leveranciers uitknijpen, mensen ontslaan als wegwerpmiddel, bergen afval produceren, grondstoffen uitputten, kinderarbeid gebruiken, en hun medewerkers onder grote druk zetten om te presteren zodat er zo veel mogelijk geld over blijft voor de ondernemer of aandeelhouder. Waarom gaat Coca Cola door met produceren van 3400 plastic flessen per minuut? Ik word ziek van ondernemers die oprecht denken dat ze recht hebben op een inkomen dat 350 x hoger is dan het gemiddelde loon van de medewerkers. We zijn het bijna gewoon gaan vinden maar het is een egocentrische misdaad tegen medemensen en tegen de planeet die kapot wordt gemaakt. 

I Have a dream

Nee ik ben niet tegen geld verdienen of rijk worden maar dat kan ook op een maatschappelijk verantwoorde manier. Sterker nog, er zijn genoeg voorbeelden van ondernemers en organisaties die primair een sociale doelstelling hebben die het financieel beter doen. I have a dream!  Helende organisaties die zich werkelijk bekommeren om het welzijn van mensen en deze planeet maken de toekomst.  Egoïsme loont niet meer op de lange termijn.  De donkere dagen van egocentrisme en winstmaximalisatie zijn geteld en het licht wordt steeds feller.

Ik ben hoopvol door het groeiende aantal sociale ondernemers die hun talent inzetten voor een mooiere samenleving. Ondernemers die de gaten in de maatschappij dichten in plaats van de gaten in de markt. Ik ben dol op docenten en scholen die als missie hebben om het beste in studenten naar boven te halen en niemand af te wijzen. Ik ben dol op Individuen die niet eerst aan zichzelf denken maar het algemeen belang vooropstellen en werkelijk inclusief handelen. Ik ben dol op ondernemende mensen die vanuit hun hart werken om anderen te versterken en die mogen, moeten, daar een rijke beloning voor krijgen, geld en andere sociale waarden. Dat is voor mij de weg naar het licht die we zijn ingeslagen. Be the change!

Ik wens jullie een hoopvol, betekenisvol, ondernemend en leerzaam 2020!


Aldo van Duivenboden

Aldo helpt professionals en teams te groeien en het potentieel dat ze bezitten te gebruiken om de wereld mooier te maken.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aldo van Duivenboden