B Corp certificering

Certified_B_Corporation_B_Corp_Logo_2022_Black_RGB.svg

Noaberschap en de zorg voor elkaar en de natuur: het is de onderliggende boodschap van volhoudbaarheid die past bij Oost-Nederland. Maar hoe geef je als fysiotherapeut, wegenbouwer of projectinrichter nu écht handen en voeten aan het verduurzamen van je bedrijf? Ondernemers die willen verduurzamen kunnen zich aanmelden voor het B Corp-traject, een toonaangevende internationale methode die door hogeschool Saxion en Eshuis Accountants en Adviseurs is vertaald naar de Nederlandse markt. Bekende B Corp bedrijven zijn Tony Chocolony, Triodos Bank, Auping, Ben & Jerry’s, Patagonia.

Het B Corp-project in Oost Nederland   heeft als doel om bedrijven in de regio, in de vorm van een leergroep, te helpen met de verduurzaming van het business model. Na een startfinanciering vanuit Twenteboard, werd gestart met twee leergroepen met ondernemers waarbij Saxion-studenten bedrijven hielpen een nieuw, duurzamer businessmodel te ontwikkelen. Aldo van Duivenboden coördineert B Corp vanuit de International Business School van Saxion: “Het is oorspronkelijk een Amerikaans concept dat bedrijven helpt concreet te kijken naar de manier waarop ze kunnen verduurzamen. Niet alleen op ecologisch vlak, waarmee duurzaamheid standaard geassocieerd wordt, maar ook als het gaat om de maatschappelijke en sociale component.” Het is een model dat zich ook uitstekend leent voor bedrijfskundig onderwijs. 

Certificering

Samen met Mark de Lat van Eshuis Accountants en Adviseurs werkte Van Duivenboden twee jaar aan dit traject. Bedrijven zijn vrij om het traject af te sluiten met een certificaat. Een soort kwaliteitskeurmerk. “Veel overheidsinstanties kopen bijvoorbeeld duurzaam in. Met het certificaat laat je zien dat je je als bedrijf intensief met verduurzaming bezighoudt.” Dit is een ecologisch voorbeeld, maar er zijn ook businessmodellen die sociale of maatschappelijke impact kunnen hebben: “Een fysiotherapeut die met preventie en voorlichting juist lichamelijke blessures voorkomt, is nog steeds met zijn of haar vak bezig, maar vanuit een breder duurzaamheidsperspectief” aldus Van Duivenboden.

Onderwijs en bedrijven werken samen

Het traject is niet alleen een mooie methode voor bedrijven, maar ook voor studenten om bedrijven te analyseren. Ondernemers en Saxion trekken dan ook samen op, waarbij ondernemers advies krijgen van studenten over de route die ze moeten doorlopen om dichter bij het certificaat te komen. Inmiddels gingen er al 36 bedrijven uit Twente en de Achterhoek, waaronder Reinteninfra en Carel Lurvink, met dit traject aan de slag. Hun verhalen staan in het boek ‘Betere Businessmodellen, een betere wereld’ dat deze week verschijnt.

Klik op het boek om te bestellen.

Op 10 en 11 juni gaan Aldo van Duivenboden en Mark de Lat het werkboek per fiets aanbieden aan de deelnemende ondernemers in het project. Zij fietsen van Enschede naar Deventer en via Utrecht naar Amsterdam om het boek aan te bieden bij de provincie Overijssel, MVO Nederland en B Corp Europe.

Heb je interesse om met jouw bedrijf te werken aan een B Corp certificering?  Stuur me een mail op:  aldo@nieuwe-zaken.nl


Aldo van Duivenboden

Aldo helpt professionals en teams te groeien en het potentieel dat ze bezitten te gebruiken om de wereld mooier te maken.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aldo van Duivenboden