Nothing is what it seems.

Het is behulpzaam om in je waarneming van de wereld te kijken naar de verschillende lagen van bewustzijn. Zonder dat we er erg in hebben bevinden we ons vrijwel altijd op het niveau 1, ons nachtbewustzijn waar onze angsten en gewoontes leidend zijn. Hier zit onze programmering die we tijdens ons leven hebben “opgelopen” en hier bevindt zich onze rode knop. Als jij dit doet dan doe ik dat. Geautomatiseerd. Vechten of vluchten.

Op niveau 2 zitten de feiten. Gewoon de werkelijkheid zoals die is zonder de invulling en interpretatie die we op niveau 1 aan onze ervaringen hangen. Op niveau 2 staan we in de rij bij de supermarkt die het langst duurt. Feitelijk en zonder oordeel. Op niveau 1 voelen we ons geplaagd, heb ik weer, altijd moet ik wachten.

Dan volgt er een lijn die de stoffelijke wereld en de geestelijke wereld van elkaar scheidt.
De horizon in onderstaande plaatje. De geestelijk wereld is de wereld van de ideeën, de gevoelens, de wensen en intenties. Dit is letterlijk de wereld van de inspiratie, daar waar de geest de vormen op aarde laadt.
Bezielde vormen zijn altijd ontstaan in de geestelijke wereld. Onze huidige wereld heeft een sterke voorkeur voor de meetbare harde kant van de stoffelijke wereld. Dan heb je tenminste iets dat bewijsbaar is en niet zo vaag. Interessant is dat alle wezenlijke zaken in het leven juist niet goed meetbaar zijn en voortkomen uit de geestelijke wereld zoals liefde, genegenheid, enthousiasme, interesse, aandacht, saamhorigheid etc. De geestelijke wereld wordt vaak verwaarloosd. En juist daar zou het onderwijs aandacht aan moeten besteden. Daar ontstaat vervulling.

Tot slot is er de wereld van het hoger bewustzijn. Hier zijn we verbonden met een onbekende geestelijke inspiratie of misschien wel de natuur of de kosmos. Denk hierbij heel praktisch aan de ingevingen en intuïtie die je zomaar kunt hebben zonder na te denken. Opeens heb je dat prachtige idee. Ik heb dat vaak onder de douche of nachts. Vervolgens worden de meeste idee die op je neerdalen uit de geestelijke wereld meteen om zeep geholpen door je nachtbewustzijn. ” dat kan je niet, dat hoort niet, dat lukt je nooit, dat is al eerder gedaan etc” zijn de zwarte krachten, de pijnvermijders in ons die ons steeds tegenhouden.

Als je de herkomst van de gedachten en ideeën in je hoofd kunt leren onderscheiden opent zich een heel nieuw perspectief waarin er nieuwe mogelijkheden ontstaan.
Waar een wil is is een weg zegt het spreekwoord. Wat wil jij? Of laat je je mooie gedachten en inspiratie om zeep helpen door je angsten?


Aldo van Duivenboden

Aldo helpt professionals en teams te groeien en het potentieel dat ze bezitten te gebruiken om de wereld mooier te maken.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aldo van Duivenboden